Manometeret

Dogme:
Du skal altid holde manometer glasset væk fra dig og andre når du åbner for flasketrykket til første trinnet… måske oven i købet stå på manometret imens.
Begrundelse:
Glasset kan sprænge ved trykket fra flasken, hvilket resultere i flyvende fragmenter af frontglas.
Fakta:
Der finde ikke et dokumenteret tilfælde af at det nogensinde er sket.
Risiko:
Det forholder sig faktisk sådan at der på de fleste manometre er en sprænghætte/sikring indbygget i tilfælde af at der kommer mere tryk end manometret er beregnet til. Uhyggeligt nok sidder den på bagsiden af manometret, gæt hvilken retning sprænghætten har når du vender manometerglasset væk fra dit hovedet.
Historie:
I en af de første undervisningsbøger skrevet om dykning af National Association of Underwater Instructors (NAUI), bliver det nævnt at der kan være en teoretisk risiko for at glasset kan sprænge. Moderne manometerglas er hærdet, lavet af kunststof som acryl eller polycarbonat og dermed meget stærkere og uden fare for sprængningsfragmenter.
Begrundelse:
Da stort set alle dykkerorganistationer fundamentalt set bygger ovenpå, kopiere eller er udspringer fra andre dykkerorganisationer, får den slags “teorier/historier” lov at florere ucensureret videre. Begrundelsen er at det er svært/tidskrævende/dyrt at udvikle sit helt eget materiale fra grunden, at det er svært at få en ny organisation godkendt hvis den er for anderledes i forhold til den gængse norm og at de/den dykker som starter organisationen er farvet af sin uddannelse/baggrund.

Manometer DIR front Manometer DIR back Manometer drager front Manometer drager back

Seneste indlæg